vogels

Vogels

Vogels zijn een geliefd huisdier; van de vele soorten worden er maar enkele als huisdier gehouden.  De meest gehouden soorten (parkieten, papegaaien, duiven, kanaries en volierevogels) behoeven allemaal verzorging, goede voeding en de juiste huisvesting.

Voeding

Veel vogels zijn van nature zadeneters, daarom bestaan de meeste voeders uit zaden. Bedenk echter dat vogels in de natuur ook gebruik maken van vruchten en insecten. Het uitsluitend voeren van zaden is dus niet voldoende voor uw huisdier. Voedingssuplementen en eventueel aanvullingen op het (zaad)voer kunnen nodig zijn. Grit of krachtvoer kunnen noodzakelijk zijn voor bepaalde vogels om voldoende vitaminen en/of mineralen binnen te krijgen en een goede spijsvertering te bevorderen.

Huisvesting

Grote vogels zoals papegaaien vereisen natuurlijk een heel andere huisvesting dan bijvoorbeeld kanaries. Wat betreft ruimte, maar ook wat betreft inrichting. Denk er hierbij ook goed aan dat veel vogels in groepen leven en vaak gezelschap en afleiding nodig hebben.

Gezondheid

Duiven en volierevogels leven in groepen en bij ziekte moet men dan waken voor het besmetten van de overige aanwezige vogels. Let hierbij goed op, want zieke dieren in een groep zie je sneller over het hoofd, dan wanneer een individueel gehouden vogeltje ziek wordt. Bij een individueel gehouden dier zien we sneller dat het beestje afwijkend gedrag vertoont, minder actief is en/of minder eet en drinkt.

Vaccinatie

Bij bepaalde soorten vogels kan men ziekte en verspreiding voorkomen door preventieve vaccinatie. Ziekten kunnen eenvoudig verspreid worden door contact met vreemde vogels op (wedstrijd)vluchten, shows of tentoonstellingen.

Ziekten kunnen makkelijk verspreid worden vanwege een verminderde weerstand of stress door bijvoorbeeld transport en samenkomst van veel dieren in kleine ruimtes. Voordat een vogel meegenomen wordt naar zo’n bijeenkomst dient deze tijdig gevaccineerd te worden zodat de weerstand op dat moment optimaal is. Bij de duivensport is een vaccinatie tegen het paramyxovirus zelfs verplicht en kan er niet zonder vaccinatie worden deelgenomen.