knaagdieren

Konijnen en Knaagdieren

Vaccineren

Wat veel huisdiereigenaren niet weten is dat u uw konijn kunt laten vaccineren tegen myxomatose en VHD. Ook als uw konijn binnen zit loopt het kans om besmet te worden met ziektes.

Voor zowel myxomatose als VHD geldt dat de ziektes te voorkomen zijn door uw huisdier te laten vaccineren.

Myxomatose

Myxomatose begint vaak met vieze ogen en neus. Het konijn krijgt een dikke kop en wordt blind. Een met myxomatose besmet konijn zal binnen enkele dagen sterven. Genezing is bijna onmogelijk en euthanasie is meestal noodzakelijk.

VHD

VHD is een zeer snel verlopende ziekte.
U zult aan uw konijn merken dat het minder eet en wat suf is. In sommige gevallen komt er bloed uit de neus en vind u dunne ontlasting.
Ook bij een VHD-besmetting zal het konijn binnen enkele dagen sterven.
Het kan zelfs voorkomen dat u helemaal niets aan uw konijn gemerkt hebt, maar dat het beestje plotseling dood in het hok ligt.
VHD is niet te behandelen alleen te voorkomen door vaccinaties.

Gezelschap

Een konijn is het meest tevreden als hij niet alleen wordt gehouden. Zorg daarom voor een leuk vriendje.
Bij Konijnenopvang Hazel in Heesch zitten veel konijnen die nog een leuk baasje zoeken. De opvang kan u ook helpen met het koppelen van de twee konijnen.

Voeding

Geef uw konijn vezelrijke voeding (hooi), dit is noodzakelijk voor de spijsvertering van uw konijn.
De gekleurde stukjes voer die in gemengd konijnenvoer zitten, kunnen gezien worden als snoepgoed en zijn niet goed voor uw konijn. Kies daarom liever voor brokjes zonder gekleurde stukjes.
Let op met groenten en fruit; als uw konijn hier teveel van krijgt, kan hij snel last krijgen van diarree. Voer het geven van groeten, fruit en kruiden dan ook langzaam op; 1 nieuwe soort per keer in kleine hoeveelheden.

Zorg daarnaast altijd voor voldoende vers water uit een schoon bakje of schone drinkfles!

Beweging

Zorg dat u per konijn 1 vierkante meter beschikbaar stelt, zodat uw konijn voldoende bewegingsruimte heeft.
Daarnaast heeft een konijn continue behoefte om te knagen; in de dierenspeciaalzaken en op internet is voldoende knaagmateriaal te verkrijgen.
U kunt ook zelf knaagmateriaal maken in de vorm van een hooibal met daarin wat lekkers; neem wat lekkers en wikkel daar hooi omheen wat u vastzet met raffia. Daarna weer wat lekkers en hooi etcetera.

Knuffelen

Konijnen zijn (meestal) geen knuffeldieren! Ze willen vaak wel geaaid, maar niet opgetild worden.
Het optillen van konijnen dient met enige voorzichtigheid te gebeuren. Ze hebben zeer sterke achterpoten waar ze zich flink mee kunnen afzetten. Wanneer uw konijn uit uw armen spring, loopt u het risico dat hij zijn rug breekt.

De zomer

Tijdens de zomermaanden komt het regelmatig voor dat konijnen last krijgen van diarree.
Op deze dunne ontlasting komen vliegen af welke eitjes leggen in het hok en in de vacht. Uit deze eitjes ontstaan larven, deze larven kunnen beschadigingen op uw konijn aanbrengen welke de dood tot gevolg kunnen hebben.

Controleer daarom elke dag het hok van het konijn en controleer het gebied rondom de anus. Mocht uw konijn last hebben van diarree, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Goed voer, een schoon hok en een klamboe of vitrage over het hok, kunnen veel problemen voorkomen.

Uw konijn kan het hele jaar door gevaccineerd worden. Speciale vaccinatiedagen, zoals voorheen, zijn niet meer nodig.